Iako iz džepova građana sa juga Srbije ode više od 82 miliona dinara svakog meseca za RTS, prema istraživanju profesora Filozofskog fakulteta Zorana Jovanovića, južnjaci smatraju da je njihov region nedovoljno zastupljen na ovom mediju. Novinarka lista Danas Zorica Miladinović kaže da je rešenje za ovaj problem na dugom štapu, ali da bi dobar predlog bio formiranje regionalnog javnog servisa.

Veliki broj građana sa juga Srbije smatra da RTS uopšte ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona. Skoro 40 % ispitanika, od njih oko 1.500, prema publikaciji “Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?”smatra da je jug Srbije vidljiv na javnom servisu samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika.

Premda se, kako kaže profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović, na javnom servisu prikazuju politička dešavanja, otvaranje fabrika i crna hronika, nema dovoljno ljudskih priča.

Mislim da nema dovoljno priča koje se tiču običnih ljudi. A to su priče o obrazovanju, ili recimo o funkcionisanju vrtića, ili kakvi su starački domovi. Retko se izveštava i o temama iz kulture, osim ako nemaju neku političku konotaciju – smatra Jovanović.

Dopisnica Danasa iz Niša kao eventualno rešenje vidi regionalni javni servis.

Uvek se digne prašina kada se govori o regionalnim javnim servisima, jer navodno toga nema nigde u svetu. Međutim, to nije tačno, ima ih i u Austriji i u Nemačkoj, u Italiji, a u Britaniji BBC ima svoje regionalne javne servise. To bi moglo da funkcioniše i kao poseban program, a moglo bi da bude u sklopu centralnog programa – navodi Miladinovićeva.

Moguće rešenje regionalni javni servis; foto: S. M.

Na tribini je govorio i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Danijel Dašić, kao i profesorka medijskog prava Jelena Vučković, koja je istekla da je nužno da RTS kao javni servis ima interaktivni odnos sa građanima.

Međutim, iako je najavljivan, izostao je predstavnik RTS-a, ali su organizatori obećali da će prisustvovati na nekoj od sledećih tribina.

Inače, ovo je samo jedna u nizu tribina “Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?” koje organizuje Media i reform centar, u saradnji sa Centrom za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju. Nakon Niša, kažu organizatori, preseliće se i u Vranje, Pirot i Leskovac.

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti