Stanje medijskih sloboda i nivo poštovanja ljudskih prava u medijima predmet je brojnih izveštaja relevantnih međunarodnih organizacija i nezavisnih državnih organa, u kojima se ukazuje na kršenje prava na privatnost i pretpostavku nevinosti prilikom medijskog izveštavanja i problem „curenja“ informacija ka medijima.

Od maja 2015. godine udruženje građana Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) sprovodi projekat Zaštita privatnosti i pretpostavke nevinosti u medijima, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija (FODS). U okviru projekta, Partneri Srbija sproveli su monitoring sadržaja štampanih, elektronskih i onlajn medija u cilju sagledavanja poštovanja dva pomenuta prava prilikom medijskog izveštavanja. Takođe, analiziran je rad Ministarstva unutrašnjih poslova i javnih tužilaštava na unapređenju nivoa zaštite podataka o ličnosti u ovim institucijama u odnosu na sprečavanje zloupotrebe podataka i njihovog ustupanja medijima.

U sredu, 27. aprila 2016, godine, u Medija Centru u Beogradu sa početkom u 10h, održana je završna konferencija „Zaštita privatnosti i pretpostavke nevinosti u medijima“. Konferenciju je, ispred Partnera za demokratske promene Srbija, otvorila Ana Toskić. U okviru prvog panela, svoje iskustvo i razmišljanja o značaju unapređenja zaštite privatnosti i pretpostavke nevinosti u medijima, sa prisutnima su podelili Dragan Kremer, ispred Fondacije za otvoreno Društvo Srbije, Zlatko Petrović, predstavnik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Senka Vlatković, novinar, Jugoslav Tintor, advokat i Nevena Krivokapić član Komisije za žalbe Saveta za štampu. Dr Jelena Kleut, sa odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Uroš Mišljenović iz Partnera za demokratske promene Srbija, predstavili su rezultate monitoringa medijskog izveštavanja i istraživanja o merama zaštite podataka u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javnim tužilaštvima.